Ακολουθήστε μας

Γαρίπας - Πολιτιστικός και Φιλανθρωπικός Σύλλογος Περιβολίων

Εξαιρετικά επιτυχημένος ο 1ος Γύρος Περιβολίων

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

Ημέρα κοινωνικής συσπείρωσης, ευγενούς άμιλλας και αθλητικής αριστείας υπήρξε η Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, θέτοντας τα θεμέλια για ένα αθλητικό γεγεονός που έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ένα σύγχρονο «έθιμο» για τα Περιβόλια και την ευρύτερη περιοχή. Περισσότεροι από 450 δρομείς όλων των ηλικιών συμμετείχαν στην εναρκτήρια διοργάνωση του Γύρου Περιβολίων, που δειξήχηθη με πολύ μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερη προβολή από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, ο Αθλητικός Σύλλογος «Εθνική Φυσική Αγωγή Περιβολίων-Ο Θησεύς», η τοπική κοινότητα Περιβολίων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Σχολείου Περιβολίων, ο πολιτιστικός σύλλογος «Πολυπλάνο», η ομάδα δρομέων υγείας Κισσάμου, η Περιφερειακή ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων με την υποστήριξη του Συλλόγου δρομέων υγείας Χανίων, διοργάνωσαν αγώνα δρόμου και τρεξίματος με την ονομασία «Γύρος Περιβολίων 2022» στην ομώνυμη περιοχή. Φυσικά ο πολιτιστικός και φιλανθρωπικός σύλλογος «Γαρίπας» δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το σημαντικό για το χωριό και τους κατοίκους του αθλητικό δρώμενο. Έδωσε το «παρών» στηρίζοντας την πρωτοεμφανιζόμενη δράση, με τα μέλη του να συνδράμουν στη διοργάνωση και την άρτια ολοκλήρωση του 1ου Γύρου Περιβολίων.  

Οι κατηγορίες του διαγωνισμού

Τρεις ήταν οι κατηγορίες στις οποίες διαγωνίστηκαν οι συμμετέχοντες:

  1. Αγώνας τρεξίματος και δυναμικού βάδην 10 χλμ., με χρονομέτρηση
  2.  Αγώνας τρεξίματος και δυναμικού βάδην 5 χλμ., με χρονομέτρηση
  3. Αγώνας τρεξίματος και δυναμικού βάδην 1 χλμ.

Παρά το γεγονός ότι ο Γύρος Περιβολίων πραγματοποίησε την πρώτη του μόλις διοργάνωση, όλη η διαδικασία υπήρξε άρτια σχεδιασμένη. Δικαίωμα συμμετοχής για τους αγώνες 5 και 10 χλμ. (οι οποίοι χρονομετρήθηκαν ηλεκτρονικά) είχαν ενήλικοι άνδρες και γυναίκες, καθώς και παιδιά 13-17 χρόνων με υπεύθυνη δήλωση γονέα. Στον αγώνα του 1 χλμ. δικαίωμα συμμετοχής είχαν οι μικροί μαθητές του δημοτικού σχολείου. Φυσικά στους αγώνες δεν συμμετείχαν μόνο αθλητές, αλλά και ερασιτέχνες δρομείς και περιπατητές, από ευρύ ηλικιακό φάσμα, με τους λιλιπούτειους μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού να κλέβουν την παράσταση.  Στον αγώνα επετράπη να συμμετάσχουν μέχρι και τα αγαπημένα κατοικίδια των δρομέων, φυσικά δεμένα με τα λουριά περιπάτου και υπό τη συνεχή επιτήρηση των ιδιοκτητών τους.

H διεξαγωγή των αγώνων 

Χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις πραγματοποιήθηκαν και οι τρεις κατηγορίες αγώνων αφού κατά τις δύο ημέρες που προηγούνταν του Γύρου οι διαγωνιζόμενοι είχαν τη δυνατότητα μεταξύ 08:30 και 10:00 να παραλάβουν το πακέτο τους από τη Γραμματεία που είχε οργανωθεί στο σημείο Εκκίνησης-Τερματισμού καθώς και στο αθλητικό κέντρο της Χαρωδιάς. Την Κυριακή, ημέρα του αγώνα, υπήρχε πρόβλεψη και για τη στάθμευση των αυτοκινήτων παράπλευρα του χώρου εκκίνησης και τερματισμού. 

Ενδιαφέρουσες διαδρομές: Οι αγώνες των 10 χλμ. και των 5 χλμ. με χρονικό όριο 2 ώρες και 1,5 ώρες αντίστοιχα, έδωσαν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές των Περιβολίων και της ευρύτερης περιοχής, καθώς οι διαδρομές τους είχαν σχεδιαστεί ώστε να οδηγούν την πομπή των δρομέων κοντά σε αρκετά τοπόσημα του χωριού, όπως τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου  και του Αγίου Νικόλαου, το εθνικό στάδιο Περιβολίων, ένα αληθινό αθλητικό κόσμημα του χωριού, αλλά και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και την ιστορική πλατεία των Περιβολίων, τόπου εκτέλεσης Ελλήνων πατριωτών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Μελετημένη οργάνωση: Η διοργάνωση μερίμνησε για την επαρκή σηματοδότηση της διαδρομής με βελάκια, ταινίες έργου και σχοινιά υποδείκνυαν σε δρομείς και περιπατητές τη σωστή πορεία. Σε αρκετά σημεία του αγώνα υπήρχαν εθελοντές πουθ συνέβαλαν στην υπόδειξη της ορθής πορείας. Τέλος υπήρχε χιλιομετρική σήμανση όπως και προειδοποιητικές σημάνσεις (επικινδυνότητα, ανάβαση, κατάβαση, κλίσεις, λάσπες).

Κατηγορίες & Βραβεύσεις: Από τους διοργανωτές είχαν προβλεφθεί 2 κατηγορίες γενικής κατάταξης: Γενική Κατηγορία Ανδρών 5 και 10 χλμ. και Γενική Κατηγορία Γυναικών 5 και 10 χλμ. Oι 3 πρώτοι κάθε κατηγορίας βραβεύτηκαν με μοναδικά αναμνηστικά ενώ έγιναν βραβεύσεις και σε άτομα ΑΜΕΑ στα 5 χλμ και ειδικές βραβεύσεις για ηλικιακές ομάδες για τον αγώνα των 10 χλμ. 

Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων, αθλητές και παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να συγχαρούν τους διοργανωτές και τους σημαντικούς χορηγούς και να εκφράσουν την επιθυμία-υπόσχεση για τη διοργάνωση και του επόμενου Γύρου Περιβολίων το 2023. Στο Facebook στο σελίδα του συλλόγου @garipas.gr-Γαρίπας Πολιτιστικός & Φιλανθρωπικός Σύλλογος Περιβολίων

 και στη σελίδα @gyrosperivolion ΓΥΡΟΣ Περιβολίων μπορείτε να δείτε τα ονόματα των νικητών και εκτεταμένο photo και video gallery, με την υπογραφή των Ανδρέα Αλεξανδράκη, Ρούλας Τζανάκη, Ρούλας Κατάκη, Βαγγελιώς Ορφανουδάκη και Μανώλη Καστρηνάκη.

Ευχή όλων είναι ο Γύρος Περιβολίων να εδραιωθεί ως μία από τις σημαντικές αθλητικές και κοινωνικές διοργανώσεις της ευρύτερης περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.